For better day!

Czym jest protokół autoimmunologiczny (AIP)?

Protokół autoimmunologiczny to sposób odżywiania wskazany dla osób chorych na choroby autoimmunologiczne. W chorobach tych nasz organizm jest zaburzony – układ odpornościowy atakuje własne tkanki i narządy. W medycynie konwencjonalnej staramy się go wyhamować podając leki zmniejszające odpowiedź układu odpornościowego. Działamy jednak nie szukając przyczyny, tylko łagodząc objawy. Z reguły skupiamy się też na konkretnym narządzie, który choruje najbardziej. Tymczasem choruje nie konkretny organ, tylko cały układ. Celem diety jest wyeliminowanie czynników, które zaburzyły pracę systemu odpornościowego i spowodowały jego bunt. Nasz organizm ma wrócić do równowagi. Dieta oparta na protokole jest dietą antyzapalną, przywracającą zdrowie jelit, przez co wzmacniającą układ odpornościowy. Jelita to nasz drugi mózg, a efektywność układu odpornościowego jest w 80% uzależniona od pracy układu trawiennego.

Badania wskazują, że choroba autoimmunologiczna spowodowana jest procesem zapalnym w organizmie, a u podstawy problemu leży zwiększona przepuszczalność jelitowa.

 

Nieszczelne jelita. To właśnie zaburzenia ciągłości błony jelitowej, jej uszkodzenie są przyczyną licznych schorzeń układu pokarmowego i wielu chorób o podłożu zapalnym. „Od niedawna pojawia się coraz więcej publikacji na ten temat, bo okazuje się, że syndrom przeciekającego jelita jest jednym z głównych czynników chorób ogólnoustrojowych (…) Liczne antybiotykoterapie, częste spożywanie produktów rafinowanych, dieta bogata w cukry proste, niedostateczna podaż warzyw to jedne w ważniejszych czynników wpływających na zmianę struktury błony śluzowej jelita i rozwój patogennej mikroflory jelitowej. Konsekwencją takiego stanu jest zwiększona przepuszczalność jelitowa dla antygenów i niekompletnie rozłożonych enzymatycznie składników pokarmowych. Te ostatnie, natrafiając na luki w błonie śluzowej jelita, mogą wnikać do krwioobiegu, automatycznie wywołując reakcję obronną ze strony układu odpornościowego. Jednak to nie wszystko: wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty, toksyczne produkty przemiany materii także mogę wydostawać się do poza obręb jelita do krwioobioegu. Ta sytuacja wzmaga koncentrację układu immunologicznego na nienaturalnie napływające do krwi związki wysokocząsteczkowe ( np. kazeinę, gluten). W rezultacie układ immunologiczny zamiast ochraniać organizm przed całą gama czynników patogennych, takich jak: bakterie, wirusy czy grzyby, skupia się na walce z produktami niekompletnego trawienia enzymatycznego. I tu może dojść do eskalacji problemu (…) efektem dysfunkcji w strukturze i ciągłości błony śluzowej jelita jest dwutorowy atak na organizm. Z jednej strony fatalna w skutkach dysbioza jelitowa, a z drugiej – permanentny stan zapalny, wywołany przez formowanie się kompleksów immunologicznych i nieustanną walkę układu obronnego z napływającymi do krwioobiegu antygenami. W obliczu takiego chaosu organizm znajduje punkt spustowy w postaci mniej lub bardziej odczuwalnych symptomów, często składających się na zespół objawów znanej nam choroby.

Jak walczyć?

Medycyna nie zna cudownego leku, który „zaklei” nam jelita. Jednak nie jesteśmy pozbawieni całkowicie broni. Kluczem jest wprowadzenie odpowiednio spersonalizowanego sposobu odżywiania”.

 

źrodło: Zwierciadło kwiecień 2016, artykuł „Światła na…jelita”, Lidia Trawińska, dietetyk kliniczny.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Scroll To Top