For better day!

Chlebek bezglutenowy!

No więc będzie przepis! Wypad nad morze i odwiedziny u przyjaciółki, która piecze najlepiej na świecie, zainspirowały mnie na nowo do tego, żeby szukać nowych rozwiązań w kuchni! :)

Do protokołu nie wracam póki co ( choć nigdy nie mów nigdy 😉 ), ale myślę, że muszę troszkę przyhamować z wszelkim glutenem – bo pomijając kwestie zdrowia, to jednak samopoczucie jakieś gorsze ostatnio, a obwód w pasie rośnie :) 

Chlebek nie jest trudny, za to bardzo smaczny – wilgotny, co przy bezglutenowych wypiekach jest naprawdę dużym osiągnięciem. Każdy jest w stanie go zrobić :)

1-3

Składniki:

  • 0,5 kg puree z ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g mąki kukurydzianej
  • 450 g mąki gryczanej
  • 1l ciepłej wody
  • 1,5 paczki suchych drożdży
  • 4 łyżeczki soli

Przygotowanie: mąki mieszamy razem z solą i drożdżami, dodajemy utuczone ziemniaki, powoli wlewając ciepłą wodę miksujemy ( końcówka miksera do mieszania, nie do ubijania ). Wykładamy keksówkę papierem i wykładamy ciasto – zostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy aż wyrośnie
( ok 30 min ). Gdy pojawia się pęknięcia na górze wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 55 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z pieca i z formy, odklejamy papier – w takiej formie chleb stygnie. Ilość tutaj podana wystarcza na dwie formy – zrobiłam chlebek z połowy składników :)

1

Jako łasuch okrutny zjadałam kilka kromek z samym masłem, kiedy jeszcze chleb był ciepły! 

1-2

Pozdrawiam ciepło!

Gosia

2 thoughts on “Chlebek bezglutenowy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Scroll To Top