For better day!

Batatowe ciasteczka z wanilią! (AIP)

Ooooo szaleństwo!!! Kruche ciasteczka na protokole!! :)

foto-1

Jutro minie trzeci tydzień, gdy jestem na AIP – jak wiecie ciasteczka na protokole to iście królewskie jedzenie! 😉 Bo oto wśród licznych zakazów, nakazów, eliminacji produktów prozapalnych itd. naprawdę niewiele zostaje do „wyboru” żeby machnąć ciasteczka! :) Ale się da! I na dodatek wyszły smacznie! 

Jak już je upiekłam, to potraktowałam jedną z zasad od Pani dietetyk bardzo dosłownie –  „kawa i czarna herbata okazjonalnie” :) No więc zjadłam pół talerza ciasteczek i wypiłam sobie do nich filiżankę kawy!!! Cóż to za przyjemność, gdy na co dzień człowiek na detoksie kawowym 😉

Ale dobra – starczy tych moich wywodów – trzeba przejść do treści – PRZEPIS! ( także od Pani Ani Okoń  – dietetyk, która teraz odpowiada za moje jelita :) )

foto-5

Składniki: 1/4 kubka mąki kokosowej, 2 łyżki maranty trzcinowej lub innej dozwolonej skrobi ( ja użyłam skrobi z manioku ), szczypta soli, 3 łyżki oleju kokosowego – rozpuszczonego, 2 łyżki miodu, 1/4 kubka puree z batata, wanilia

Wykonanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 st, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia
  2. Wymieszaj mąkę ze skrobią i solą. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i miód. Połącz za pomocą miksera.
  3. Dodaj puree z batata i wanilię. Miksuj do uformowania ciasta.
  4. Rozwałkuj ciasto pomiędzy 2 arkuszami papieru i wycinaj ciastka lub formuj kulki.
  5. Piecz 10-12 minut do złotych brzegów. Wyjmij z piekarnika i ostudź ( wersja dla cierpliwych 😉 ) ja akurat zjadałam 2 sztuki jeszcze ciepłe! 

foto-4UWAGA: pierwszy raz robiłam i ciasto, które mi wyszło nie nadawało się do rozwałkowania – więc były kule :)

Tak czy siak uważam, że niebo w gębie! Może następnym razem uda mi się rozwałkować ciacho…bo na pewno będzie następny raz!!! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Scroll To Top