For better day!

Gryczane ciasto z jabłkami :)

Jesień za oknem, jesiennie w domu…ech…lubię tą porę roku! Świeczki się palą, mam gorącą herbatę z cytryną i miodem w wielkim kubku, szwedzki kryminał, kota na kolanach i jest mi dobrze :) Jedyną brakująca rzeczą było domowe ciasto! Szybka akcja i jest! A w domu roznosi się cudny zapach…

foto-1

To ciacho jest typowo jesienne – czysta improwizacja z produktów, które miałam – dodałam cynamon, starty imbir, daktyle ( nie znoszę rodzynek ), startą skórkę z pomarańczy i cytryny! 

Składniki: 1 szl. mąki gryczanej, 2 jajka, 1/3 szkl. oleju, 4 łyżki miodu ( tak zaszalałam – ale ze spokojem może być też ksylitol ), 1 łyż. sody oczyszczonej, szczypta soli, 3 jabłka, 2 łyżeczki cynamonu, starta skórka z pomarańczy i cytryny, starty kawałek imbiru  – ok 1 cm, 6 daktyli ( mogą być też zamiennie rodzynki), dla tych, co mają cierpliwość do obierania orzechów włoskich  – można dodać i te 😉 

foto-2

Przygotowanie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę ok 1 cm, daktyle zamoczyć w gorącej wodzie na ok 5 min – odcedzić i pokroić, sparzyć skórkę z pomarańczy i cytryny – następnie zetrzeć na tarce.

Składniki suche: mąkę, sól, cynamon, odrobinę soli – wymieszać. Do miski wbić 2 całe jajka, olej oraz miód – zmiksować. Następnie dodać suche składniki oraz starty imbir, cytrynę  i pomarańczę – wymieszać łyżką, dodać pokrojone jabłka i także pokrojone daktyle. Całość wyłożyć na tortownicę wyłożona papierem ( boki tortownicy posmarowałam olejem kokosowym). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 30-40 min. 

foto-3

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Scroll To Top