For better day!

Jesienny dzień – a więc szarlotka:)

W niedzielę dostałam od znajomego skrzynkę jabłek :) a dzisiaj – jako, że aura jesienna troszkę, postanowiłam COŚ z nich zrobić! Dumałam i dumałam…

DSC_7353

Stanęło na mojej ukochanej szarlotce sypanej – przerobionej na wersję bezglutenową :)

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka kaszki kukurydzianej, 2/3 szkl. ksylitolu, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon ( 1- 2 łyżeczki – w zależności od upodobań), 170 g zimnego masła, 1.5 kg jabłek

PRZYGOTOWANIE: składniki „suche” mieszamy w misce – dzielimy na 3 części, jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce ( lub w maszynce) – dzielimy na 2 części.

Do okrągłej formy wyłożonej papierem wysypujemy 1/3 suchych składników, na to kładziemy połowę startych jabłek, kolejną porcję 1/3 suchego, drugą część jabłek i na koniec posypujemy ostatnią częścią suchej mieszanki – można jeszcze dodatkowo posypać cynamonem. Na wierzch ścieramy na tarce zimne masło :)

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 60 minut. Roztapiające się masło i sok z jabłek zespolą całość :) Smacznego!! I miłego dnia życzę! 

 

DSC_7410
DSC_7367

UWAGA: Osoby, które mogą jeść cukier i gluten odpowiednio dajemy: mąkę pszenną, kaszkę mannę, cukier zamiast wyżej wymienionych składników :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Scroll To Top